Prvo izdanje festivala „Od Balkanike do Pentatonike”


Prvo izdanje festivala „Od Balkanike do Pentatonike” održaće se 30. septembra sa početkom od 18.00  časova u Kulturnoj stanici Stepanovićevo.

U pitanju je prvo izdanje festivala koji je nastao s idejom uspostavljanja saradnje i jačanja veza između umetnika iz balkanskih i azijskih država. Sadržaj festivala čini muzičko stvaralaštvo srpskog kompozitora Mirka Topalskog, kineske umetničke i tradicionalne kompozicije u izvođenju srpskih i kineskih profesionalnih muzičara. Takođe, na festivalu će biti zastupljene i druge umetničke discipline kao što su indonežanski plesovi, umetnost lepog pisanja – kaligrafija i aktivnosti pravljenja kineskog čaja.

Učesnici festivala su: pijanistkinja Ela Banković koja će izvoditi kompozicije novosadskog kompozitora Mirka Topalskog, zatim DUO 95 (violinistkinja Kristina Bulat i pijanista Ivan Radosavljević) koji će izvoditi umetničke kineske kompozicije, operske pevačice Jovana Kovačević i Milena Damnjanović, plesna grupa Bidadari dance studio koja će predstaviti plesove iz raznih krajeva Indonezije, učenici Karlovačke gimnazije kao i kineski muzičar Kang Yang koji će svirati na tradicionalnom kineskom instrumentu – zidru.

Festival je podržan od strane Gradske uprave za kulturu u Novom Sadu kao i brojnih organizacija i kompanija.